Loading

5 неща, които не знаете за интериорния дизайн

 

  • Как интериорният дизайн ни въздейства?

Има безброй изследвания за средата и как тя ни влияе – на настроението, продуктивността, енергичността и отношението ни. Интериорният дизайн отдавна вече не е просто създаване на красива среда, която да впечатли гостите ви. Той цели така да организира пространството, че да създаде вашето място, където да се чувствате в свои води, спокойни, в пълен комфорт, в мир със себе си.

Чувствате ли се стресирани и уморени? Ако да, не сте сами. Тогава трябва да използвате спокойни цветови схеми – синьо, зелено, комбинирани с неутрални цветове.

Чувствате ли се безжизнени и апатични? Тогава имате нужда от активни цветови схеми, топли цветове.

Искаме да подобрим живота ви и да провокираме позитивни емоции и състояния в ежедневието ви – спокойствие, осъзнатост, енергичност, чистота, щастие, хармония. Ако навлезем повече в холистичния дизайн и Фън Шуй, започваме да си говорим за фини енергии в дома и как да запазим и увеличим вашата собствена енергия, за да сте в оптимална форма. Красотата и функционалността остават, разбира се, но дигаме ниво нагоре.

  • Как може да ми помогне интериорният дизайнер?

Повечето от клиентките ми споделят, че нямат време, че се чувстват под голямо напрежение на работа, вкъщи също имат безброй задачи покрай грижите за децата, партньора, домашния любимец, колата и прочие. Списъкът със задачите е безкраен. Когато идва време за ремонт, настава трескава суматоха и малкото свободно време се изпарява покрай гледане на плочки, кухни, екзистенциални въпроси дали да има комин или не. Нерядко има разгорещени спорове с половинката и общо взето стискаме зъби да издържим ремонта.

Тогава пък настъпва разочарованието – защо деликатният розов цвят „опушена сьомга“ от каталога всъщност изглежда като Пинко Розовата пантера на нашите стени?

Не е нужно да е така – професионалистът ще ви спести много главоболия. Той/тя ще ви изслуша внимателно и ще ви предостави адекватно решение спрямо изискванията ви. Ключово е да се планира пространството и да знаете какво да направите ПРЕДИ ремонта, а не да вземате решения в хода му. Проектът за интериорен дизайн ще ви даде детайлна идея и яснота – план-разпределение (скица) с мебели, настилки и осветление, 3d визуализации стена по стена и списък за пазаруване за всички мебели, декорация и осветление в проекта.

  • Какво всъщност прави интериорният дизайнер?

Има различни видове услуги интериорен дизайн – има пълна дизайн услуга, която включва проектиране и изпълнение до ключ и има е-дизайн услуга, която включва детайлен идеен проект, но изпълнението се прави от клиента с помощта на строителна фирма самостоятелно.

В първия случай дизайнерът проектира и после надзирава майсторите. Това е доста трудоемко. Обичайно големите интериорни студия правят за месец идеен проект на апартамент, после за още един месец – работен проект и в следващите два до три месеца, реализират проекта.

При мен за е-дизайн проект, който представлява детайлен идеен проект, отнема 12 работни дни за стая. Най-много време отнема 3d моделирането с цел да ви се направят 3d визуализаци. Ако правите апартамент, умножете това време по броя на стаите – тук има известно поле за оптимизация, но не е безкрайно.

Отнема време, нали? Всъщност, красотата изисква време, това е доста трудоемка услуга. Професионалните програми за интериорен дизайн също са скъпи и се калкулират в цената на услугата. Например, моята инвестиция до момента в професионалните програми SketchUp и V-ray е около 3000 лв. Добавете и месечни разходи за реклама и осигуровки, които всеки професионалист на свободна практика има и ще добиете представа защо цените са такива, каквито са.

  • Може ли интериорният дизайнер да ми спести пари?

Да, определено интериорният дизайнер може да ви спести пари. Например, в момента правя проект за фоайе на административна сграда, където освен реновиране, целим и оптимизиране на разходи. Това включва детайлно проучване на вариантите на пазара за материали, които ще се вложат в проекта.

Като част от е-дизайн/холистичен дизайн услугата вие получавате списък за за пазаруване с бюджет за всички мебели, декорация и осветление в проекта.

  • Колко струва услугата интериорен дизайн?

Ако търсите пълна дизайн услуга – проектиране и изпълнение до ключ, цените на пазара към момента на писане на този блог варират между 12-20 евро на кв.м., като водещите студия са в горната граница. Възможно е да ви поискат допълнителна такса за авторски надзор над майсторите. За подробен идеен проект е-дизайн/холистичен дизайн, може да попитате за актуалните цени на пакетите тук.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *